Genel

Ara Öğünlerde Nelere Dikkat Edilir?

Bazı diyet programlarında sıklıkla ara öğün yapılması konusu üzerinde durulur. Ara öğünler sabah, öğle ve akşam öğünleri dışında yapılan ekstra yemek yeme öğünleridir. Bu öğünlerde genellikle mideyi yormayan düşük kalorili ve doyurucu yiyecekler tüketilir. Bu aynı zamanda ana öğünlerde de az gıda tüketilmesinin bir sonucudur. Günü üçten fazla öğüne bölmek ve her öğünde azar azar tüketmek bazı diyetlerde özellikle önerilir. Bununla birlikte yatmadan en az 2 saat öncesinde yani akşam yemeğinden sonra da bir şeyler yenmesi istenebilir. Ara öğünler aynı zamanda mideyi ağzına kadar doldurmamak için de yapılır. Ara öğünlerin amacına ulaşması için nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Ara öğünlerde aşırı yemek tüketilirse ne olur, bu yazımız bunlar üzerinde duracağız.

Günde İki Ara Öğün

Bazı diyetlerde ara öğün yapılması istendiğinden yukarıda bahsetmiştik. Ara öğün denilebilmesi için gün içinde en az iki defa uygulanması gerekmekte. Yani sadece sabah kahvaltısı ve öğle yemeği arasında tek bir ara öğün yapılırsa bunun vücuda herhangi bir katkısı olmayacaktır. Bunula birlikte ara öğünlerin sayısını abartmak da kilo vermeyi zorlaştırabilir. Bu yüzden iki ya da üç ara öğün ideal olarak görülür. Ara öğünlerde en çok tüketilecek gıdalar genellikle lifli gıdalar olmalıdır. Lifli gıdalar özellikleri itibariyle tokluk hissi yaratır ve uzun süreler yemek yenmemesini sağlar. Bununla birlikte meyve tüketimi de uygun görülür. Bir ara öğünde sadece tek bir elma tüketilebilir. Buradaki önemli nokta düşük kalorili gıdalar seçilmesidir. Uzmanlar bir ara öğünde tüketilen gıdaların toplam kalorisinin 200 kaloriyi geçmemesi gerektiğini söylemekteler.

Ara öğünlerde en çok tüketilmesi önerilen gıdalardan bir tanesi de yoğurttur. Yoğurdun içeriğinde bulunan protein ve karbonhidrat bu gıdanın tek başına dahi tüketilebileceğini göstermekte. Diyet sırasında yoğurt tüketimi yaparken yapılan en büyük yanlış ise tuz ya da şeker gibi gıdaların tat vermesi açısından yoğurda katılmasıdır. Bununla birlikte marketlerde satılan meyveli yoğurtlar da içlerinde kimyasallar bulunduğundan dolayı diyet yapanlar için uygun değildir. Yoğurt tüketiminde zorlananlar sadece birkaç gıda ile yoğurt tüketebilirler. Bunlar biber, kekik ve nane gibi antioksidan içeren gıdalardır. Bununla birlikte tarçın da ara öğünlerde yoğurt ile birlikte tüketilebilir.

Marketlerden alınan meyveli yoğurtların yerine organik olan ve pazardan alınan meyveler de yoğurtla birlikte tüketilebilir. Yine lifli olması bakımından yulaf da yoğurtla birlikte tüketilebilir. Pek çok diyet programı için yulaf uygun bir seçenektir ve tüketilmesi serbest olan gıdalar sınıfında yer alır. Yulafın en büyük özelliklerinden bir tanesi de kan şekerini kontrol altında tutmasıdır. Sadece yoğurtla birlikte değil aynı zamanda yağsız sütle birlikte de ara öğünlerde yulaf tüketilebilir. 10 dakika boyunca süt ile birlikte kaynatılan yulaf kendini salarak yumuşayacaktır. Üzerine meyve taneleri de ekleyerek bu tarifi ara öğünlerinizde aşırıya kaçmamak şekilde tüketebilirsiniz. Elbette kalori olarak 200 kaloriyi geçmemesine de dikkat etmek gerekiyor.

Ara öğünlerde en çok tüketilen gıdalardan bir tanesi de bademdir. Badem de tıpkı yulaf gibi liflidir. Pek çok insan bademi çerez olarak görse de normal şartlarda herhangi bir diyet programı uygulamayan bir kişinin dahi zinde kalabilmesi için her gün bir avuç badem tüketmesi gerekmekte. Ara öğün sırasında sadece bir avuç badem tüketilmesi dahi bir sonraki öğüne kadar aç kalmanızın önüne geçecektir. Kalori hesabı yaparak bademi de sütle, meyve ile ya da yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz.